Tips voor tegen een razor burn

Last van een branderige, rode en jeukende huid na het scheren? Dan heb je last van een razor burn. Wil je hier meer over weten en vooral hoe je het kan voorkomen? Lees dan snel verder.

 

Tips tegen rode irritatie na het scheren

Veel mannen hebben na het scheren last een een rode huid die irritatie geeft. Het geeft een branderig gevoel en kan jeuken. Als je dit hebt, dan heb je last van razor burn. Een razor burn verschijnt als een milde uitslag twee tot vier minuten na het scheren en verdwijnt, afhankelijk van de ernst, meestal na een paar uur tot een paar dagen. In ernstige gevallen kan de razor burn ook gepaard gaan echte diepe rode striemen of puisten.

Razor burn is een probleem dat in de meeste gevallen goed te voorkomen is. Het is echter bij iedereen weer anders.

 

De oorzaken van razor burn kunnen zijn:

 

Scheermes

Je scheermes kan te bot zijn of bramen hebben. Het is geen rocket science om te bedenken dat dit je huid beschadigd. Ook kan je mesje te scherp zijn voor je huid. Te scherp? Ja, want bij een gevoelige en dunne huid kan je huid snel beschadigen. Ook het type scheermes (open of gesloten kam) kan een oorzaak zijn.

 

Scheermiddel

Het gebruik van het juiste scheermiddel is belangrijk. Of je nu scheerzeep, -crème, -olie, -mousse of -schuim gebruikt, het moet zorgen dat je mes makkelijk over de huid kan glijden. Als je te weinig gebruikt of het verkeerde product glijdt je mes niet goed en trek je de huid kapot.

 

Techniek

De wijze waarop je scheert kan ook een oorzaak zijn. Als je te veel druk op het mes geeft, kan het je huid beschadigen. Ook zijn er veel mannen die het scheermes te vaak over hun huid halen. Je hoeft echt niet met je mes vier of vijf keer over dezelfde plek te scheren. Als je dit moet dan is je mes te bod. Een scheerapparaat met vier of vijf mesjes is dus onzin.

 

Kwetsbare gebieden

Een andere oorzaak is dat er mannen zijn die de gevoelige en kwetsbare gebieden zoals de hals, net zo scheren als de wang. Doe dit niet! De huid in de hals is veel dunner en kan minder hebben. Bij sommige mannen kan razor burn ook optreden als je tegen de groeirichting van de haren in scheert.

 

Tips voor en tijdens het scheren

 1. Zorg dus dat je de juiste mesjes gebruikt en deze tijdig vervangt.
 2. Zorg voor het juiste mes.
 3. Ken je gezicht en weet de richting van je haargroei en weet waar je huid kwetsbaar is.
 4. Zorg voor het juiste scheermiddel en houd je huid tijdens het scheren vochtig.
 5. Bij een gevoelige of droge huid gebruik dan een pre shave olie. Deze zorgt voor een extra beschermende laag en zorgt ervoor dat je mes nog beter over de huid glijd.
 6. Zorg dat je huid vochtig blijft voor een goede geleiding van je mes.
 7. Druk niet te hard met je mes op de huid. Zeker niet waar de huid dunner is.
 8. Je kunt je ook ’s avonds voor het slapen scheren in plaats van de ochtend. Je razor burn is dan al grotendeels weer weggetrokken.
   

Tips na het scheren

 1. Was na het scheren je huid met koud water. Dit brengt je huid weer in balans en geeft verkoeling en het maakt de huid ook weer strakker.
 2. Na het wassen met koud water, smeer je je huid in met een lekkere aftershave balsem om je huid goed te verzorgen. Naast dat het lekker ruikt, geeft een goede aftershave balsem voldoende hydratatie om je huid te herstellen en weer in topconditie te brengen.
 3. Vergeet ook niet om je mesje goed schoon te maken na de scheerbeurt. Doe je dit niet dan hebben bacteriën vrij spel die bij de volgende scheerbeurt gaan zorgen voor een rode en geïrriteerde huid.